Amam Isıcam Ünitelerini Stoklama Kuralları

 

YAPILARDA KULLANILAN CAMLARIN (AYNA, CAM, TEMPERLİ CAM, LAMİNE CAM, YALITIM CAMI); SİPARİŞ, ÜRETİM – ÜRETİM SONRASI İLE SEVKİYAT, STOKLAMA VE MONTAJINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR, UYARILAR VE ÖNLEMLER.

 

Firmamızdan satın alınan ve yapılarda kullanılan ayna, cam ürünlerinin; üretim, sevkiyat, stoklama ve uygulama hususlarında belirtilen esaslara dikkat edilmesi gerekmektedir. Ürünlerimiz aşağıda belirtilen Uluslararası/Ulusal standartlarda üretilmektedir.

 

  • TS EN 572 Cam-Yapılarda kullanılan-Temel soda kireç silikat cam mamuller
  • TS EN 1096 Cam-Yapılarda kullanılan-Kaplamalı cam
  • TS 3539 EN 1279 Cam-Yapılarda kullanılan-Cam esaslı yalıtım birimleri
  • TS EN 12150 Cam-Yapılarda kullanılan-Isı ile temperlenmiş soda kireç silikat emniyet camı  
  • TS EN 12543 Cam-Yapılarda kullanılan-Lamine cam ve lamine emniyet camı
  • TS EN 1036 Cam-Yapılarda kullanılan-Gümüş kaplamalı yüzdürme cam aynalar-iç mekânda kullanım için
  • TS EN 14179 Cam-Yapılarda kullanılan-Isıl olarak temperlenmiş ve ısıl banyolanmış soda kireç silikat emniyet camı

 

Anlaşmazlıklar, reklamasyon geri bildirimleriniz ilgili Standart ve/veya Üretim toleranslarımız kapsamında değerlendirilecektir.

 

BOYALI CAMLAR

 

Boyalı camlar aksi belirtilmediği takdirde, arkası kapalı ışık sızdırmayan spandrel bölgeleri kapatacak özellikte üretilmektedir. Camların arkası açık ve gün ışığı alıyor ise veya camlar yapıştırılarak kullanılıyor ise sipariş veya teklif öncesinde belirtilmesi ve şahit numune üzerinden onay alınması/mutabık kalınması zorunludur. 

 

Lamineyi oluşturan her camın boyalı olması istenir ise; 2 boyalı yüzey birbirine bakmayacak şekilde (boyalı yüzeyler fırında üsttedir) (biri içte biri dışta) üretilebilmektedir. Farklı istekler; vakumlama gibi farklı teknolojiler ile üretilebilmekte olup; sipariş aşamasında belirtilmesi gerekmektedir.

 

Boyalı camların (ipek, dijital veya rulo) üretimi fabrika üretim standartlarımıza göre yapılmaktadır. Tüm geribildirimlerinizde (öncesinde mutabık kalınmadığı takdirde) arkası kapalı (ışık almayan) bölgeye gelecek şekli ile montaj yapılması kurallarına göre inceleme gerçekleştirilecektir.  Bu konu hakkında ki detaylar için sipariş aşamasında mutabık kalınması, şahit numune istenmesi gerekliliktir. Sipariş öncesi bu işlemler yapılmaz, istenmez ise; belirlenen üretim yöntemimiz-kurallarımız geçerlidir.

 

Açık renk tercih edilen emaye baskılı camların, herhangi bir üniteye montajı silikon ve benzeri malzemelerle yapıldığında, cam görselinde gölgelenmeler oluşabilmektedir. Aynı zamanda açık emaye baskılı camlarda, küçük ölçü/büyük ölçü arasında renk, ton farklılıkları oluşabilmektedir. Bu durum bir üretim hatası olmayıp, ısıl işlem (temper) prosesi zorunluluğudur. Bahse konu olabilecek açık renkleri sipariş öncesi firmamız ile görüşünüz.

 

Kenar boyama proseslerinin, yumuşak kaplamalı ve diğer camlarda teknik yapılabilirliği sipariş öncesinde belirlenmelidir. Özellikle kaplamalı camlarda gözlemlenen sıyırma altı izler proses gerekliliğidir ve minimumda tutulmaktadır.

 

Bu ve benzeri durumlardan dolayı oluşabilecek görüntü bozuklukları, ışık geçirebilen noktasal boya baloncuklarından firmamız sorumluğunda değerlendirilmemektedir.

 

TEMPERLİ CAMLAR

 

Çeşitli açı ve ışık koşullarında fark edilebilen; görüntü bozuklukları distorsiyon, temperleme izleri, kamburluk ve dönüklük toleranslar içinde kalmak kaydıyla ısıl işlemin kaçınılmaz ve önlenemeyen sonucudur.

 

Camın uygulama yerine göre, temper fırınına en/boy beslenmesi sipariş aşamasında belirtilmelidir ve fırın eni göz önüne alınarak temper beslemesi yapılabilirlik sınırları dâhilinde sipariş verilmelidir. Sipariş edilen tüm temperli camlar için, temperleme fırın yönü ve camın temper ruloları üzerinde yerleşimi çizim ile müşteri tarafından sipariş aşamasında belirtilmelidir. Çizim verilmediği sürece uygun fırın doluluk oranına göre temperleme işlemi yapılmaktadır.

 

Sıcak cam, temperleme işlemi sırasında cam merdaneler ile temasta(kondüksiyon) iken merdane dalgası (roller waves) olarak bilinen yüzey bozulmaları meydana gelir. Söz konusu bozulmalar üretim tekniğinin fiziksel sonuçlarıdır ve önlenmesi mümkün değildir. Refleksiyonu yüksek olan camlarda izler daha belirgin olmaktadır. Temperli veya kısmı temperli cam yüzeyindeki noktasal veya çizgisel hatalar, 3mt mesafeden, dik şekilde, (güneşli havada gölgede) (camın üzerine direk bir ışık düşürmeden) gözlenerek incelenir, karara bağlanır.

 

Camdaki iç gerilim dağılımı nedeniyle temperlenen camda hava izleri (anizotropi) oluşur. Polarize ışıkta görülen ve bakış açısına bağlı olarak algılanan koyu renkli halkaların engellenmesi mümkün değildir. İlgili Standartta alt/üst limit belirtilmemiştir ve hata olarak kabul edilmemektedir.

 

Cam hamurunda bulunabilen mikroskopik Nikel Sülfür partiküllerinden dolayı tam temperli camlarda temper sonrası; ani kırılma olasılığı mevcuttur. Bu riski azaltmak için tam temperli camlar istendiğinde ısıl banyosu (heat soak) testinden geçirilerek bir ön elemeye tabi tutulabilirler. Bu test (Heat Soaked Testi) ani kırılma riskini tamamen yok edememekle beraber, büyük oranda azaltmaktadır. Tam temperli camlara Heat Soaked işlemi istenirse sipariş aşamasında mutlaka belirtilmelidir.

 

LAMİNE CAM ve LAMİNE EMNİYET CAMI

 

Üretimimiz olan Lamine camlarda ara katman (EVA-PVB-PU) üretici/sağlayıcı firma; Garanti vermediği sürece; (ürün teslimimiz sonrası oluşabilecek) delaminasyon (çiçeklenme, açma, buğu), renk değişimine karşı firmamız sorumluluk kabul etmemektedir. Kenar, delik, oyuk bölgelerin; köşe sızdırmazlığı uygulayıcı (montaj firması) tarafından onaylı/uygun malzemeler ile sağlanmalıdır.

 

PVB ile lamine edilen camların kenarları ve/veya varsa delik çevreleri, detay kenarları; lamine camın üretiminde kullanılan ara katmanları ile onaylı/uyumlu silikon, bant ve benzeri malzemeler ile sızdırmaz hale getirilmesi zorunluluktur. Bu kısım uygulayıcı firmanın sorumluluğundadır.

 

Lamineyi oluşturan camlar (delik, CNC kenar, oyuk vb. içeriğine göre değerlendirilerek) statik hesaplama sonucuna göre; tempersiz, kısmi temperli veya temperli olabilir. Statik hesaplamalar ve kullanım yerine göre dayanım seçimi uygulayıcı firma sorumluluğundadır.

 

Firmamız, uygulayıcıdan gelen, yazılı ebat ve nitelikte ki ürünleri ilgili Standartlar çerçevesinde üretmekle mükelleftir. Firmamızın, ürünlerin; kullanım amacı, statik dayanımı ve kullanım yerine dair sorumluluğu yoktur.

 

Cam korkuluklar ve benzeri uygulamalarda lamine cam kullanılacak ise; camların tempersiz kullanılmaması,  temperli kullanımında ise kırılma anında kumaş etkisi (blanket effect) yaratarak sistemi boşalttığı ön bilgileri üzerine; kullanımları uygun değildir. Bu tip uygulamalarda, Statik hesaplamaların baz alınması, kismi temperli lamine cam veya ekstra güçlü (strong) PVB vb. ürün kullanımı önerilmektedir.

 

Temper işlemi istenmeyen Lamine camlarda; ısıl kırılma riski olabileceğinden; cam kenarına rodaj (parlak rodaj önerilir) yapılması riski azaltır. Kenar işlemenin sipariş aşamasında müşteri tarafından belirtilmesi gerekmektedir. 

 

 

Firmamızdan temin edeceğiniz Kurşuna Dayanıklı cam üretimlerimizde yukarıda belirtilen Lamine Üretim kurallarına ek olarak ürün üzerinde yazılı bilgilendirmelere eksiksiz uyulması gerekmektedir. Polikarbon (PC) dışta kullanılan siparişlerde; ürünün kullanım amacına uygunluğu ve kullanım süresince polikarbonun yapısının bozulmaması için; 

 

  • PC yüzeyi montaj esnasında (saldırı tarafına değil) iç tarafa getirilecektir.
  • PC yüzeyinde bulunan koruyucu folyo montaj esnasında kesinlikle çıkartılmamalıdır. PC yüzeyi hassastır ve montaj sonrasında da mutlaka korunmalıdır. Gerekli görür iseniz PC yüzeyi ile uyumlu koruyucu film çekilmesini öneririz.
  • Camın PC yüzeyine üretici firma tarafından belirlenen yöntem ile temizlik yapılmalıdır, kimyasal malzeme ve sert cisim kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Camın PC yüzeyine yüksek ısı (alev-buhar vb.) tatbik edilmemelidir, aksi takdirde optik ve dayanım özelliğini kaybeder.

 

Lamine camların takıldığı doğrama sistemlerinin; kiriş sehimleri, dilatasyon kaymaları gibi yapı hareketlerinde camı koruyacak şekilde tasarımlanmış olmalıdır.

 

Ürünlerimiz istifleme/bekle(t)me değil, nakliye amaçlı sevke hazır hale getirilmekte/sevk edilmektedir. Malzeme teslim alındığında, en kısa sürede (varsa) ambalajından çıkartılmalı, cam araları açılmalıdır. Montaj gününe kadar, uygun açıda ki; kuru, güneş görmeyen, iyi havalandırılan sehpa/depolarda tutulmalıdır.

 

Yukarıda belirtilen benzeri durumlardan ötürü oluşabilecek laminasyon bozulmaları, ısıl cam kırılmaları vb. yaşanabilecek hasarlar Adana Cam San. Ltd. Şti’nin sorumluluğunda değildir.

 

 

CAM ESASLI YALITIM BİRİMLERİ

 

Giydirme cephe tasarımı; alüminyum profil, U çıta, özel çıta, dolgu içi aparat, dolgu detayı, cam seçimi gibi tasarım detayları; ölçü belirlenmesi, statik hesaplamalar, uygulama, montaj işleri Adana Cam San. Ltd. Şti sorumluluğunda değildir. Firmamız tesisinde ki mevcut ekipmanlar ile kendisine verilen ebat, kalınlık, cam kombinasyonlarında; detay ve teknik resimler doğrultusunda üretim yapmakla yükümlüdür. Verilen teknik detaylar; üretim esnasında belirli toleranslar ile uygulanabilmektedir, sipariş aşamasında yazılı mutabakat sağlanmaz ise; ileri de oluşabilecek detay ile üretim farklılıklarında firmamız sorumlu tutulamaz. Öncesinde belirtilmemiş ise fabrikamız üretim toleransları dâhilinde; yöntem ve uygulamanın cam üreticisinin kabul ettiği esaslara göre yapılacağını belirtiriz.

 

Bonding yapılacak alüminyum kasetlerin yüzeyleri silikon ile yapışmaya uyumlu eloksal yapıda olmalıdır. Boyalı, taşlanmış, demir vb. malzemelere silikonun yapışması sorun teşkil edebilir. Bu tür malzemelere bonding yapılmamaktadır; eğer isteniyor ise; müşterilerin bonding öncesi Onay/Sorumluluk yazısını iletmesi –emniyet tırnakları takması gerekmektedir.

 

Projelerde mock-up ve yazılı onaylar sonrası kabul edilen sistem ve model dışında yeni tip kaset gönderilmemesi gerekmektedir. Bonding dolgu yüzey alanı proje özelinde hesaplanmalı ve proje öncesi teknik çizimler ile birlikte firmamıza iletilmelidir. Bonding sonrası; montaj öncesi, emniyet tırnakları ile en az 4 noktadan camın kasete sabitlenmesi önerilmektedir.  

 

Örn.1 Teknik resminde; Bonding dolgu detayı 6mm*16mm (genişlik/yükseklik) olan çizim; fabrikamızda +/- toleranslar ile çalışılmaktadır. Bölgesel yükseklik farklılıkları; silikonun yapısı ve kasetlerin kuruması için üst-üste istiflenmesi gereğidir.

 

Örn.2 Ara boşluğu 20 mm olan dolgu detaylı; cam esaslı yalıtım biriminin; dış orta kısmında 4mm*4mm klips boşluğu istenir ise; teknik çizim ile bitmiş ürün arasında farklılık olabilir. Malzemenin akıcılığı ve mücbir nedenler ile teknik çizime birebir uyulamayacağı, toleranslar dâhilinde çalışılacağını bildiririz. 

 

Üstte ki örnekler vb. teknik çizim ile üretim yapılabilirlik farklılıkları/toleransları oluşabileceğini beyan ederiz. Proje başlangıcında kararlaştırılıp yazılı mutabakat sağlanmaz ise firmamız yöntem ve toleransları esastır. İlk sevkiyatımız sonrası aksi belirtilmedikçe fabrikamız üretim kabiliyetleri ve belirlediğimiz toleranslar dâhilinde üretimin yapıldığını,  bunun bir kusur/hata olarak değerlendirilemeyeceğini belirtiriz.

 

Sipariş aşamasında müşteri uygulama yapacağı rakımı ve camların nakliyesi sırasında geçeceği en yüksek rakımı belirtmek zorundadır. Bu bilgilere göre yalıtım camlarına basınç dengeleme balonu veya deliği onayınız ile uygulanacaktır. Basınç dengelemesi yapılacak camlarda uygulamanın detayı alıcı firmaya yazılı olarak bildirilir, ürünler montaj yerine iner inmez Basınç Dengelemeleri yazılı yönteme göre yapılmalıdır. Zamanında yapılmayan ve/veya uygulama hatalarından doğabilecek her türlü bozulma Garanti Kapsamı dışı değerlendirilmekte olup montaj firması sorumluğundadır.

 

Yalıtım cam ünitesinde kullanılan, alüminyum profil, warm edge dışındaki; özel istenen tüm profil sistemleri (u profil, dolgu detay, diğer tüm firma sistemleri) firmamız garantisi kapsamında değildir. Garanti süresi, şartları taleplerinizi sipariş aşamasında belirtmeniz gerekmektedir.

 

Yalıtım camı ünitelerinde kullanılan tüm yumuşak kaplamalı camlar için kenar sıyırma işlemesi yapılmaktadır.  Kenar sıyırma işlemi sonrasında renk farklılığı ve çizgisel izler oluşabilir. Bu durum bir üretim hatası olmayıp, proses zorunluluğudur. Kenar sıyırma işlemi minumum 10 mm, maksimum 50 mm ile sınırlıdır. 50 mm üzerinde olabilecek talepleriniz için sipariş aşamasında; yaptıracağınız numuneden mutabık kalınmalıdır. Şahit numune üzerinden onay alınmazsa Adana Cam Üretim şartları geçerlidir.

 

Yalıtım camı ünitelerinin uygulaması sırasında kullanılan ve yalıtım camı üniteleri ile temas eden montaj malzemeleri (strüktürel silikon, sızdırmazlık silikonu vb.) bazı durumlarda yalıtım camı üretiminde kullanılan birincil (butil) ikincil yalıtım macunları (polisülfid, poliüretan, yalıtım camı dolgu silikonu) ile kimyasal tepkimeye girerek yalıtım camı üretiminde bozulmalara neden olabilmektedir. Bu durum genellikle “butil akması” olarak adlandırılmaktadır.

 

Yalıtım camı üretimlerinin doğrama ile birleşim yerleri ıslaklıktan ve zararlı kimyasallar ile temasından izole edilmeli; güneş ışınlarının (UV) etkilerinden korunacak şekilde montaj elemanlarıyla tamamen örtülmüş olmalıdır. Doğramalardaki su tahliye deliği (montaj esnasında) kontrol edilmelidir. Oluşacak bozulmalardan kaynaklanan sorumluluk; uygulamayı (montajı) yapan firma sorumluluğundadır. UV dayanımı isteniyor ise ikincil sızdırmaz olarak silikon dolgu sipariş edilmelidir.

 

Firmamızdan satınalınan tüm cam esaslı yalıtım birimlerinin montajında kullanılacak malzemeler (strüktürel silikonlar, sızdırmazlık silikonları, derz dolgu silikonları, yapıştırıcılar vb. kimyasallar) asidik solvent içermemeli ve kullandığımız birincil ve ikincil yalıtım macunları ile uyumlu olmalıdır. Son kullanma tarihlerine ve uygun yüzeye kullanılmasına dikkat etmenizi öneririz.

 

Üretimimiz olan Cam Esaslı yalıtım birimleri ile montajda kullanılan malzemelerin (strüktürel silikonlar, sızdırmazlık silikonları, derz dolgu silikonları, yapıştırıcılar vb. kimyasallar) birbirine teması halinde, bu malzemelerin cam esaslı yalıtım birimi üretimimizde kullanılan birincil ve ikincil yalıtım macunları ile uyum testlerinin yapılması gerekmektedir. Söz konusu uyum testlerinin montaj kimyasalı üreticilerince veya uluslararası akredite laboratuvarlarda yaptırılması, uygulamayı yapan montaj firmasının sorumluluğundadır.

 

Montaj firması istenildiğinde kullandığı malzemelerin uyum/onayını sunmalıdır. Montajda kullanılan tüm malzemeleriniz üretimimiz olan cam esaslı yalıtım birimi kimyasalları ile onaylı ve uyumlu olmalıdır. Siparişinizde kullandığımız bileşenleri sorunuz ve montaj süresince kullandığınız tüm malzemelerin üreticilerinden bizim ürünlerimiz ile onaylı, uyumlu olmasına dair taahhüt alınız.

 

Cam esaslı yalıtım birim ünitelerinin montajı TS EN 12488 Yapılarda cam-cam takma önerileri-düşey ve eğimli camlar için montaj esasları standardına uygun olarak yapılmalıdır.

 

Dış sızdırmazlık malzemesi ve cam yüzeyinin zarar görmemesi için Montaj sonrası binanın dış cephesinde uygulama yapılmaması önerilir. Yüzeylere vida vb. mekanik parçalar temas ettirilmemeli; dış sızdırmazlık malzemelerine herhangi bir nedenden dolayı zarar verilmemelidir. Cam ebadına sonradan müdahale edilmemeli, şantiye ortamında tamir edilmemeli, kenarı hasarlı veya yoğun çapaklı camların montajı kesinlikle yapılmamalıdır.

 

Üretimimiz olan cam esaslı yalıtım birimlerinin montaj sonrası ısınma ve soğumasına neden olabilecek koyu renkli perde, stor perde, folyo, film, sticker vb. uygulamalarının oluşturabileceği olumsuz sonuçlar hakkında nihai tüketicilerinizi bilgilendirmenizi öneririz. Bu tür uygulamalar, camlarda bölgesel ısınmaya bağlı genleşmeye neden olabileceğinden cam kırılmaları (tempersiz, renkli, reflektif ve lamine camlarda) oluşturabilir.

         

Yalıtım camı üniteleri dış (direkt güneş altında, ıslak-buzlu) ortamda stoklanmamalıdır. Sıcaklığın etkisiyle ısınan her cam şişme nedeniyle diğerini sıkıştırarak kırılmalara neden olabilir. Yağmur suyu cam üzerinde kalır ise, cam üzerinde korozif etki yapabilir, camların birbirine yapışmasını sağlayabilir. Ayrıca güneş altında stoklanan bir yüzeyi lamine, renkli veya reflektif camların arası yeteri kadar havalanmaz ise ısıl kırılma riski vardır. Dış yalıtıcı olarak Polisülfid veya poliüretan kullanıldıysa, bu malzemelerin UV dayanımı olmaması nedeni ile malzemenin bozulması gerçekleşecek, malzeme bozulacak; camdan kolayca ayrılmasına neden olacaktır. Muhafaza koşullarından kaynaklı hatalardan firmamız sorumlu değildir. Satın alınan ürünlerin kontrolü teslim sırasında yapılmalıdır. Teslimden sonra tespit edilecek harici dış çizik ve lekeler, kırıklar, çatlak, kenarlardaki çapak ve pul atmaları, camların ıslanmasından dolayı oluşabilecek kusurlar ile ilgili olarak firmamız sorumluluk kabul etmez ve firmamızın sorumluluğunda değildir.

 

Montaj öncesi camlar stoklanacak ise ünitelerin arkası palete yaslanmalı, sırt ve zemine binen açı ayarlanmalı; noktasal yük binmelerinden kaçınılmalıdır. Basınç değişikliğine bağlı olarak meydana gelebilecek şişmeler ve 2-3 misli kuvvet yüklenmesi sonucunda kırılmalar meydana gelebilir. Camların istiflenmesi doğrudan beton veya toprak zemin üzerinde olmamalı; Islak ve rutubetli ortamlardan kaçınılmalıdır.

 

Paletli veya sandıklı ürünler; açık havada stoklanmamalıdır. Nem ve sıcaklık koşulları uygun ve kapalı bir ortamda stoklanmalıdır. İdeal stoklama için, 9–25˚ C sıcaklık, %70’in altında nem tavsiye edilir. Paletli ya da sandıklı camlar yağmur ve kar gibi ıslanmasına sebep olacak sulardan korunmalıdır. Stokta ıslanan camın korozyon riski yüksektir. Bu nedenle camlar yoğuşma veya herhangi bir şekilde ıslanacak olursa kurumadan temizlenmelidir.